LOMAK | Trees De Mits | 'Sensory'

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

gratis

Waar

Aan de kijker op de markt

Trees De Mits is een beeldend kunstenaar die sculpturen en installaties maakt, schildert en fotografeert. In haar werk staan anatomie, de medische wereld, intimiteit en zintuiglijkheid centraal. Speciaal voor het LOMAK maakt ze twee harten als verwijzing naar de liefdevolle verbindingen die er in het gemeentehuis en de kerk worden aangegaan. Het werk hangt tegen de gevel van het gemeentehuis. Je kan het bekijken door een kijker op de Markt.

Op vrijdag 23 februari 2024 organiseren het cultuurhuis en het LOMAK om 20.00 uur een vernissage van Trees De Mits in de raadzaal van het gemeentehuis. Wees welkom!

TREES DE MITS OVER 'SENSORY'

SENSORY | courtesy De Mijlpaal Galerie Heusden Zolder.

Dit dubbele gouden hart is een werk gekozen uit de reeks 'SENSORY' of
zintuiglijk.

Deze ‘ongoing’ reeks bestaat uit organische vormen in porselein. Nu eens zijn ze duidelijk herkenbaar, als orgaan, als hart, als nier of als hand, kortom als lichaamsfragment, dan weer zijn ze minder leesbaar en is het de kijker die de omschrijving invult.

Deze werken worden meestal gepresenteerd in de vorm van een installatie, die naargelang de plaats waar ze getoond wordt een wisselend karakter heeft.De lichaamsfragmenten verhouden zich tot een groter geheel. Ze zijn een persoonlijke anatomie of pathologie in klei door intuïtie vormgegeven door de kunstenaar.

Soms zijn de werken met een transparant glazuur bedekt, waardoor de witheid van het porselein zichtbaar blijft. Soms wordt een tweede laag luster aangebracht waardoor het hart met een gouden glans uit de oven komt.

Het dubbele hart voor het Loois Museum voor Actuele Kunst kreeg een laag van bladgoud en door zijn berging in de glazen kubus krijgt het een wat relictmatig signatuur.

Het hart is één van de meest verspreidde symbolen ter wereld. 
En heeft een bijzondere betekenis verschillend van cultuur tot cultuur. In het Westen staat het hart symbool voor de liefde. In het Oosten, zoals in het oude Egypte, werd het hart geassocieerd met intelligentie en denkvermogen.

De keuze voor deze verbonden harten is een verwijzing naar de talrijke huwelijken die liefdevol doorgaan in het gemeentehuis, het gebouw waaraan het kleine museum bevestigd is.


Gratis | vanaf vrijdag 23 februari 2024 te bezichtigen door de kijker op de Markt | © Trees De Mits

Filter op categorie